Stare generala: oameni preocupati de criza, de consum excesiv, de economii si reducerea cheltuielilor, etc., etc. Dupa ce “Sfantul Vladimir” Putin a zguduit conceptele unora cum ca “vara nu-i ca iarna” si n-a pierdut timpul acceptand conversatii telefonice inutile, am cam inceput sa imi pun semne de intrebare si sa incerc sa gasesc solutii inlocuitoare a monopolistului Gazprom. Cum toata Europa si-a ridicat fustele in cap si a strigat ca din gura de sarpe:”E panica-n tunel!”, iar Putin a zambit miseleste pe sub mustata pe care n-o are, eu, ca cetatean de rand, nu am de gand sa-l mai las sa-mi mai intunece gandurile, sa-mi bage teama in suflet, sa cumpar pilote grad zece de incalzire, botosei din lana si serpisori la geam, in caz ca trage frigul pe teava inghetata care vine dinspre rusi.
Bun. Dintre toate variantele care se inghesuiau ca pe banda rulanta sa-mi acapareze leii din buzunar care se imputineaza simtitor, m-am oprit incet si sigur la centrale terimce electrice. Pe lemn mi s-a parut munca titanica si oricum, ar fi contra firii-mi patriote sa ajut la defrisarea unei tari care nu mai are ce sa defriseze. Carbune?? Doar daca un milion de chinezi ar fi dornici sa moara in minele de pe Valea Jiului, in cautarea carbunelui aborigen..
Cum prognoza centralelor nucleare arata zile senine, ma mai bazez si pe energia obtinuta din surse ecologice, curajos inclin spre centralele electrice, care par sa aiba longevitate sporita. Ma mai convinge si randamentul unei centrale termice electrice care se apropie de 100%, care in gaz se traduce undeva pe la 91%-93%. Altii mai practici ar adauga ca scapa si de adrenalina grijii de a sari in aer la un moment dat, daca aerisirea iese de sub garantie.

Dintre jucatorii de varf ai industriei incalzirii electrice, Vaillant propune solutia inteligent numita PROtherm.

Centrala electrica VAILLANT Protherm 24kW

Tipul combustibilului: electricitate
Randament: 99,5%
Tensiunea / frecventa:  380V
Intensitatea max. a curentului electric 24kW:
Clasa de protectie electrica: 40 IP
Date tehnice   24 kW
Tensiune de alimentare / frecventa   380 V, 50 Hz
Putere absorbita  kW 24
Intensitate maxima a curentului  A 3×36 A
Vas de expansiune  l 10
Presiune maxima de lucru  kPa 300
Presiune minima de lucru kPa 100
Clasa de protectie electrica   IP40
Racord agent termic   G 3/4″
Randament % 99.5
Temperatura maxima a agentului termic grdC 85
Presiunea realizata de pompa  kPa 50
Dimensiuni Inaltime mm 745
Latime mm 410
Adancime mm 240
Greutate (fara apa)  kg 34

Ca e parere subiectiva sau una de intreg comitet, va indemn sa va orientati privirile si catre alte optiuni de incalzire. Haideti sa nu mai jucam in hora papusarilor putinesciani, o Matrioska fioroasa in care ocupam ultima pozitie!

Voie buna!

K`s Plumbing